Aurinkosähköjärjestelmät
Avaimet käteen -toimituksena
5,1 kWp aurinkosähköpaketin sisältö:
Pakettia voidaan muokata asiakkaan toiveiden mukaisesti. Järjestelmät saatavilla moni- tai yksikidepaneeleilla ja invertterit saatavilla muunmuassa Solikselta, Froniukselta ja Stecalta.
Lisäpalvelut:
- Sähköntuoton seuranta mobiilisovelluksella
Meiltä myös valmiit tarvike paketit
Nämä valmiit paketit sisältävät asennustarvikkeet aurinkopaneelien asennukseen
Katso kaikki tuotteet elovoltin verkkokaupasta
AURINKOSÄHKÖ ON YMPÄRISTÖYSTÄVÄLLINEN JA TALOUDELLINEN ENERGIAMUOTO
Etelä-Suomessa auringosta saatavan energian määrä on samaa luokkaa kuin Pohjois-Saksassa. Suomessa on taloudellisesti kannattavaa kattaa vuotuisesta energiankulutuksesta 20-30% aurinkosähköllä. Tuotetusta energiasta ei tarvitse maksaa veroja eikä siirtomaksuja. Ylituotettu energia myydään sähköyhtiölle. Oikein mitoitettu aurinkovoimala maksaa itsensä takaisin 10-15 vuodessa. Tällöin sijoitetun pääoman tuotto on noin 7-10%.
Kotitaloudet voivat hyödyntää aurinkovoimalan asennuksesta kotitalousvähennyksen. Yritykset voivat hakea 20% investointitukea.
Aurinkosähkö on täysin päästötöntä ja uusiutuvaa energiaa. Aurinkopaneelit maksavat niiden valmistukseen käytetyn hiilijalanjäljen takaisin jo noin 2 vuodessa.
Aurinkopaneelien tuottomäärät
Aurinkopaneelien tuottomäärä ilmoitetaan watteina (W), ja vertailtavuuden vuoksi tuottomäärä ilmoitetaan (STD) teho arvona, eli standardiolosuhteissa mitattuna tehona. Esimerkiksi 20 kpl teholtaan 250 W aurinkopaneeleita sarjaan kytkettynä antaa 5000 W tehon. Standardi tehoa mitattaessa auringon säteilyn voimakkuus on 1000W/m2 ja aurinkopaneelin pintalämpötila 25 celsiusastetta. Yhden tunnin tuotto standardi olosuhteissa tässä esimerkissä on 5000 Wh (wattituntia), eli 5.0 kWh (kilowattituntia). Pilvisellä säällä tuotto laskee, kuin myös auringon kuumentaessa aurinkopaneelin pintaa yli standardilämmön (+25 celsiusastetta). Esimerkiksi kuumana kesäpäivänä aurinkopaneelien tuotto on noin 80 % laskennallisesta tehosta. Vastaavasti kylmänä ja aurinkoisena kevättalvisena päivänä aurinkopaneelien tuotto voi nousta jopa 20% yli ilmoitetun (STD)arvon.
Suomessa aurinkovoimaloiden tuotot ovat korkeimmillaan touko-elokuussa ja alhaisimmillan marras-helmikuussa. Tuotto on käytännössä lähellä nollaa 3 – 4 kuukautta vuodessa. Suomen olosuhteissa tätä ei voida välttää. Helmikuun puolenvälin jälkeen 5.0 kWp aurinkovoimalalla voidaan päästä jo yli 10 kWh/päivä tuottoihin ja maaliskuun alussa aurinkoisina päivinä yli 16 kWh/päivä tuottoihin. 16 kWh sähköenergiaa riittää sähköautolle noin 100 km matkaan tai sillä pesee pyykkiä noin 20 koneellista.
Ilmansuunnan merkitys
Aurinkopaneeleiden optimaalisin suuntaus on etelä. Etelään suunnatuilla aurinkopaneeleilla saadaan hyödynnettyä mahdollisimman tehokkaasti päivän tuottoisin aika. Eli huipputeho sadaan mahdollisimman korkeaksi. Aurinkopaneeleita asennetaan myös itä- ja länsilappeille, jolloin voidaan hyödyntää ilta- ja aamuaurinkoa. Itä- ja länsilappeille sijoitetuissa paneeleissa tarkastellaan tuottoa sähkönkäyttö aikojen mukaan. Jos aamuisin sähkön tarve on suuri, voidaan aurinkopaneelit asentaa itä-lappeelle. Valtaosa kotitalouksien käyttämästä sähköstä kulutetaan kuitenkin iltaisin, jolloin länsi-lappeelta saadaan auringon energiaa hyödynnettyä mahdollisiman pitkään. Aurinkopaneeleita asennetaan usein myös kahdelle lappeelle, tällöin huipputeho jää pienemmäksi, mutta sähköä tulee päivässä pidemmän aikaa. Katon suuntauksesta ja kiinteistön energiantarpeesta riippuen suunnitellaan aurinkopaneeleille paras suuntaus kulloisessakin tapauksessa.
Aurinkovoimalan hyödyntäminen
Koska, aurinkovoimala tuottaa tiettyyn aikaan päivästä energiaa, pyritään oman käytön osuutta kasvattamaan tuona ajanjaksona. Tähän voidaan vaikuttaa omalla toiminnalla, kuten pesemällä astiat ja pyykit päivällä, eikä auringonlaskun jälkeen. Tämän lisäksi esimerkiksi lämminvesivaraajan käyttö, sekä asunnon jäähdytys voidaan ohjata painottumaan päivän aurinkoiseen hetkeen.
Aurinkovoimalan mitoitus
Taloudellisesti järkevintä on mitoittaa järjestelmä niin, että mahdollisimman suuri osa tuotetusta sähköstä saadaan käytettyä itse. Yleensä tällöin on tavoite tuottaa noin 20 – 30 % vuosikulutuksesta aurinkovoimalla. Eli esimerkiksi 15 000 kWh sähköä kuluttavalle kiinteistölle olisi järkevää asentaa 3000 – 5000 kW/h sähköä tuottava aurinkovoimala. Ekologisesta näkökulmasta ylisuurestakaan voimalasta ei ole haittaa.
Taloudellisesti järkevintä mitoitusta lähestytään perinteisesti takaisinmaksuajan perusteella. Jos esimerkiksi 5000 euron aurinkosähköjärjestelmä säästää 400 euroa vuodessa on takaisinmaksuaika 12,5 vuotta. Tämä siis teoriassa tämän päivän sähkönhinnoittelulla. Mutta paljonko on sähkönhinta viiden, kymmenen tai 20 vuoden kuluttua? Tekninen käyttöikä aurinkopaneeleille on Suomessa 30 – 40 vuotta, asentamissamme aurinkopaneeleissa on 25 vuoden tuottotakuun. Lisäksi aurinkovoimala-investointi nostaa kiinteistön arvoa, jolloin suuri osa asennuksen kustannuksista on tullut takaisin heti asennus päivänä.
Ehkä paras tapa arvioida aurinkovoimalan kannattavuutta on sijoitetun pääoman tuotto eli ROI (return on investment). Jos 5000 euron investointi aurinkovoimalaan säästää sähkölaskussa vuodessa 400 euroa, tarkoittaa se 8 % tuottoa pääomalle. Eli on parempi makuuttaa rahoja katolla, kuin pankkitilillä, jos tarkastellaan pääomantuottoa.
Mistä aurinkosähköjärjestelmän hinta muodostuu?
Suurin hintaan vaikuttava tekijä on aurinkosähköjärjestelmän koko. Eli aurinkopaneelien määrä sekä valitun invetterin enimmäisteho. Lisäksi vaikuttavat katontyyppi ja -materiaali, teetettävien sähkötöiden laajuus sekä invertteriin haluttavat älyominaisuudet. Taloudellisesti ei ole järkevää ylimitoittaa aurinkosähkörjestelmää, vaan sille lasketaan oikea koko kiinteistön sähkönkulutuksen pohjalta.
Lue lisää aurinkosähköstä?
Pyydä ilmainen kartoituskäynti
Mitoitamme aina aurinkosähköjärjestelmän asiakkaan tarpeiden mukaan. Lähtökohtana järjestelmä koolle on edellisen 12 kuukauden sähkönkulutuksen tuntisarja, joka saadaan sähköyhtiöltä. Aurinkosähkö on tulevaisuutta, joten tulevaisuuden muuttuvia tarpeita on hyvä miettiä järjestelmää suunniteltaessa.